bakkus.blogg.se

2014-08-30
14:04:00

Min drömhäst

Tror de här med "medryttarblogg" går lite överstyr då jag skriver om lite allt möjligt, relevant med hästar dårå! Ni alla som känner mig bra vet att min älsklingshäst och drömhäst är Vera som står på ågesta ridskola. Så nu ska jag sammanfatta henne litegranna.
 
Uvronica är hennes fullständiga namn och kallas bara för Vera, de som alla är vana att säga. Hon är KWPN tp fick jag reda på häromdan, dvs att hon är körhäst i modellen, hon är efter körhästar. De såg de för hennes höga strumpor och breda bläs. Många tp används som vanliga ridhästar, nåja. Vera är född den 17 april 2001 men vet inte exakt vart. Hon är undan Peronica och efter Patijn.
Peronica, Veras mamma.
Patijn, Veras pappa (vet några få fler avkommor efter honom)
Vera utbildades i kalmar och skåne sen efter det såldes hon till ågesta.Vera är svettfux!
Jag känner en kvinna som tänkte köpa Vera men ågesta vann budet 2007 och hon köpte då Veras halvsyster Labiola. Jag vill ge henne stor credit för vad hon gått igenom med Labiola. Dom är lika varandra i modellen och även på sättet, har för mig att ägaren sa att Labiola var lite osäker på uteritter själv men var väldigt fin på banan. De fick jag höra om Vera också varför hon inte kunde vara ensamhäst.
Labiola när hon blev köpt.
Labiola efter en tid. Se vilken skillnad och jag älskar hennes stjäna på magen.
Så vacker hon är, tyvärr finns hon inte med oss längre. (Lånade bilder av henne)
Vera har attityd (märker att min text inte flyter så bra) och kan vara en riktig bitch! Hon är ett sto med sto-fasoner, älskar att få uppmärksamhet och ställer gärna upp som modell. Men eftersom hon står på ridskola så är det många ryttare som rider henne dagligen. Vissa dagar är hon på bra humör, då kan man gå in till henne utan problem och göra henne i ordning och ridpasset går utmärkt, men andra dagar är hon sto-sto! Då gäller det att passa sig, gå in och hälsa och hon hugger sig mot sin bringa och visar att hon inte vill ha dig där. Då gäller det att visa den där mega respekten och hälsa rätt (!) och klappa försiktigt. Jag har sett hennes värsta sida.
Jag har varit skötare på henne, jag tror hon känner igen mig och vi har inte bråkat så mkt men jag hälsar alltid på ett sätt varje gång och då är hon oftast lugn efter det, kan klappa henne hur mkt jag vill överallt även spenorna (som hon älskar).
En dag när jag stod och hos henne o bortade i kanske en timme så kom en ryttare som skulle tävla henne. När ryttaren kom in o skulle hälsa blev Vera helt till sig och började hugga mot henne och blev skitförbannad medans jag stod hos henne utan att hon gick mot mig. Ryttaren blev såklart arg och chockad och gick, jag klappade lite försiktigt och Vera återgick till hennes hö utan problem.
En annan gång var en killkompis med, jag gick in och hälsade på tjejen som jag brukar, inget tjaffs. Sen kom killkompisen och Vera blev arg och stegrade i boxen :o jag blev chockad då men känner att hon kanske skyddar mig? Jag är inte i stallet varje dag och nu på senaste tiden kan de dröja ett år innan jag hälsar på och vi har inte haft nått större bråk. Jag vet hur Vera fungerar.
Åter igen till när hon har en dålig dag med ryttarna. Då är hon bråkig i boxen, blir oftast uppbunden då. Väl ut på lektionen går allt åt pipan. Hon ser ut som en älg, sänkt rygg, huvudet upp i skyn och vägrar sammarbeta bara biter sig fast i bettet. Ingen vill sitta på henne då! Hoppning tycker hon är roligt men hon är verkligen inte duktig på det, skulle satsa mer på dressyren då eller terräng-latj. När Vera kom hade hon jättefina höga benlyft som stack ut i mängden men den är bortriden om man kan säga så.
Kan skriva en bibel om mina upplevelser med Vera men det får räcka så.
Vera på terrängträning i juni, hennes hoppteknik är inte så vacker som sagt..
Hon vet hur man posar ;)
 
När och om jag skaffar häst vill jag skaffa unghäst från ett års ålder och jobba mkt från marken i tidig ålder, trickträna och göra så att hon inte blir rädd för saker. Jaa.. jag vill ha ett sto, de känns mer beskyddande om man känner de rätt. Gillar ston med attityd som Vera. Jag kommer aldrig få Vera (köpa) då hon lär stå på ridskolan tills pensionen. Skulle lätt vilja ha en avkomma från henne däremot, för jag tror nog att hon skulle bli en toppan mamma och skydda sitt föl med sitt liv! Däremot när man skaffar unghäst så tänker jag mycket på sadlar.. ååh de är så jobbigt med sadlar. Ska bytas och anpassas flera gånger om, vilken modell man ska ha och så är sadlar svindyra!! Jag har tänkt mkt på vad för häst/ar jag vill ha, topplistan är iaf islandshäst, 4-gångare sto el valack. Frieser (är förälskad i de) vuxen ca 7-12 år kön spelar ingen roll. KWPN som Vera, sto såklart ^^ men ett föl hihi. Sen vill jag ha alla möjliga men de blir ju för mkt haha.
2014-08-25
20:50:20

25 augusti 2014

Kanske inte har skrivit det tidigare men Momento har flyttat nu och inte till lisö i nynäshamn. Kan ta de hela från början. Jag fick ett sms av Madde för ett tag sedan att Momento inte kommer finnas kvar en längre tid, att han ska avlivas, jag har Ingen aning om varför o si och så, la mig inte i det. Det är ju så känsligt redan.Några veckor efter det skrev hon att de hittat en lösdrift i lisö! Va glad jag blev men jag skulle inte kunna fortsätta då, tar evigheter att åka dit osv (jag har ingen bil heller). Men sen efter de hittade de en stallplats i lyckeby gård som ligger i vendelsö, jättenära där jag bor. Eller jättenära ska jag väl inte säga, kan promenera dit men tar ca 45 min då, busshållplatsen är nära men de där avståndet från hållplatsen till stallet var liiiite längre, ca 3-4 km.
Hälsade på i det nya stallet idag, Momento flyttade i lördags. Var 3 stall, hänger ett par islandshästar där tydligen :) Momentos första dag blev ingen vidare, han blev jätteglad för de gröna gräset som ingen hade rört men hans nya "kompisar" gillade honom inte så värst och gick på attack. Nu får gubben gå själv i en stor egen hage men han klagar inte. Massa sällskap av rådjur, harar o smådjur. Han fick dock hårda smällar av kompisarna, överallt, mage, rumpa, has o ja lite fler men de värsta var hans bakben som svullnade upp så vi travade lite (red ej) och han visade lätt hälta :/ De går nog över snart, han verkade pigg och väldigt tittig. Så mycket nytt!
 
I  helgen hade jag mycket tid hemma, laddade ner photoshop cs6. Jag är skitdålig på att redigera, tycker de är tråkigt. Roligare är att få kasta in massa penslar och rita eget som bara blir piss. Egentligen fult, lägger första biten av ritandet fullhjärtat o satsar men efter 10 sek tröttnar jag och klottrar resten haha. Är för lat, gratis penslar är min bästa vän i photoshop.
Här kommer lite slarvbilder.
Behöver jag förklara? Min kille o hans bror spelar LOL hela tiden, dessa är deras gubbar osv osv. Gjorde den för jag inte kom på vad jag skulle rita och la ingen tid, eller jo gjorde om drakens hand flera ggr. Missnöjd!
Caimona, min första sköthäst. Tog en bild o rita av, gjorde lite havre omkring.Tänkte göra fin bakgrund men orkade inte.
Såhär ser de ut när jag testar de nya penslarna.
Här var min plan att göra en kluddig gubbe.., de blev ju ingenting. Blev så oseriöst när penslarna inte fungerade som jag ville (för att jag ritade gubben med moln -.- ) allt sket sig o jag bara kludda omkring. testade även lite nytt på slutet
 
2014-08-24
17:38:02

24 augusti 14

Nu var det ett tag sen jag red och var i ett stall så därav att jag inte har varit så värst aktiv i bloggen. Jag skriver ju alla mina inlägg i "allmänt" men ska försöka kategorisera alla hästar...de lät lite fel men ni förstår. Detta inlägg är om Paleja :)Linda har sagt ett par gånger att jag får gärna rida Paleja men har alltid blivit så sent. Uhh., men nu är det helg, igår red en tjej på Paleja, fick höra idag att hon har en till medryttare så jag är inte den enda. Spelar ingen roll egentligen, bara Linda får sin tid också med sin häst.
Min plan var att trickträna och leka med Paleja och inte vara i stallet för länge, inte vad som höll. Började med att ta in henne och hon var så stark, alla hästar är det när de drar till maten men försökte rycka ändå satt hon som lim..haha aja fick in henne tillslut. Gick ut på banan borstad o fin och hade knäckt några morotsbitar i fickan. Bug-tränade och gjorde det på rätt sätt, ta upp hoven och dra bak lite samt få med henne på det, så fort hästen gör rätt ge en godbit. Tror ni inte Paleja kunde det? Hon gick ner hela vägen och även nuddade med knät i marken :) otroligt duktig och gjorde det några gånger. Självklart fick hon sin belöning, tröttnade lite på det efter ett tag och blev ridsugen.
In igen och lägga på sadeln, hon är lite bongstyrig vid pallen, först står hon fint och när man klättrat sig på pallen skjuter hon bort med bakdelen -.- blev några varv och hon började nypa mig i handen, inte bita utan nypa försiktigt. Gissar på att jag var jobbig. Efter några försök hoppade jag upp med lite snabbare fart så hon inte hann flytta baken. In på banan och skritta fram. Jag hade inte riktiga ridkläder, jeans-leggins (utan fickor) och gummistövlar. Inte det bästa men hennes sadel är stabil o skön ändå. Kom massa folk, jag e som sagt lite folkskygg speciellt när jag ska rida. Alla kollar, dömmer mig,"vem är hon? aldrig sett henne" jag vet ju inte om de har dömt mig, var som sagt inte ridklädd och Paleja blev lite spänd några gånger men märkte att om jag gav lite eftergift så slappnade hon av.
 Travade några volter, då kom Stardust och hennes familj hem. De hade ställt ut henne på utställning och det gick tydligen jättebra, massa fina rosetter :) De sköna var att de var de enda jag känner i stallet, så skönt med publik man känner. Alla andra stod och stirra i en klump. Undrar vad de tyckte.
 
Jag gillar Paleja, hon är ett sto och har lite stofasoner men de gillar jag. Kan säga att Vera skulle vara mkt värre, hon skulle bli tittig och stel, eftergift skulle inte funger och att mana på skulle hon bara springa o inte slappna av. Pajsan bajsan (smeknamn) går så fint, men nästa gång ska jag ha kläder planerat och ordentliga skor. Att rida i gummistövlar var rätt stelt och kände ingenting av henne. Nästa gång ska jag rida ut, de har jag bestämt. Med eller utan sällskap :) Hon kan få för sig att stanna och bli tittig, ska lägga in en växel till då och galoppera :)
Idag lyckades jag fota, även om hon inte posar riktigt så ser man hennes härliga lugg o man :)
Under trickträningen
Efter ridningen, red 20 min typ :)
Ge mig dina morötter annars slutar jag aldrig skrapa
Lipa lagom
Stora öron!